top of page
  • çekmeköy yüzme kulübü

Yüzme Eğitimi Aşamaları Nelerdir?

Yüzme eğitimi aşamaları nelerdir? Yüzme sporu ile ilgilenenler, öğrenme ve kendilerini geliştirme sürecinde hangi aşamalardan geçiyorlar? Yüzücüler hangi basamakları takip ediyorlar? Yüzme sporunda öğrenme sürecinden, profesyonelliğe kadar farklı aşamalar bulunuyor. Öğrenme sürecinin nasıl ilerleyeceği kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bu noktada herkes için öğrenmeyi kolaylaştıran yöntemler ve öğrenme hızı değişiklik gösterebiliyor. Öğrenme sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; profesyonel desteğe başvurmak oluyor. Profesyonel eğitmenlerle yüzme öğrenmenin her daim daha sağlıklı sonuçlar vereceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle; hangi yaş aralığında olursa olsun yüzmeye yeni başlayacak olanların antrenör eşliğinde çalışması tavsiye ediliyor.


Yüzme-Eğitimi-Aşamaları-Nelerdir

Yüzme öğrenmek ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenleri uzun bir yolculuk bekliyor. Çünkü bu sporu yaparken her daim yeni bir şeyler öğrenmek mümkün olabiliyor. Yüzme, sürekli bir gelişim halini içeriyor. Bu anlamda yalnızca yüzmeye yeni başlayanlar değil; profesyonellerin de öğrenecek çok şeyi olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bunun için; sürekli çalışmak, değişime ve gelişime açık olmak önem taşıyor. Peki; yüzme eğitimi alanlar hangi aşamalardan geçiyor? Eğitim süreci nasıl ilerliyor? Çekmeköy Yüzme Kulübü, kurs programları neleri kapsıyor?


Yüzme Eğitimi Aşamaları: Başlangıç Eğitimi

Yüzmeyi henüz bilmeyenlerin, temel bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Bu eğitimler, kursiyerlerin temel yüzme becerileri edinmeleri için gerekli bir süreci kapsıyor. Yüzme öğrenme sürecinde pek çok kişi su korkusu yaşayabiliyor. Çekmeköy Yüzme Kulübü’nde öncelikle kursiyerlerin bu korkularını yenebilmeleri için çalışıyor. Kulüp, su korkusunu yenmeyi tüm kursiyerler için garanti ediyor.


Ardından, nefes egzersizleri, vücut pozisyonu, su üzerinde durabilme gibi konulara yönelik çalışmalar yapılıyor. El ve ayak koordinasyonu, suya atlama gibi çalışmalara odaklanılıyor. Bu süreçte temel yüzme ekipmanları, kursiyerlere yardımcı olabiliyor. Yüzme tahtası, pull buoy gibi ekipmanlardan faydalanılıyor. Böylelikle vücudun bir bölümüne yönelik çalışmalar daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Aynı zamanda kursiyerlerin kendilerini suyun içerisinde daha rahat hissetmeleri mümkün oluyor. Temel yüzme becerileri edinmeye yönelik çalışmaların ardından teknik öğrenim sürecine geçiş yapılıyor.


Yüzme Eğitimi Aşamaları: Teknik Öğrenim

Yüzme öğrenmek isteyenler için sonraki aşama teknik öğrenim süreci oluyor. Bu süreçte; kursiyerler serbest, sırüstü, kurbağalama ve kelebek stillerini öğreniyor ve bu stillerde kendilerini geliştiriyorlar. Kursiyerlere ilk olarak serbest yüzme stili öğretiliyor. Bu stilin, diğer stiller için de bir temel oluşturduğu biliniyor. Ardından diğer yüzme teknikleri ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Her teknik için el, kol ve ayak koordinasyonuna yönelik çalışmalar yapılıyor. Farklı teknikler için uygun nefes çalışmaları üzerinde duruluyor. Suya atlama, çıkış ve bitiriş çalışmalarına yer veriliyor.

Bu aşamada başarı gösteren ve yüzme sporuna devam etmek isteyen kursiyeler performans yüzme gruplarına geçiş yapabiliyor. Performans gruplarındaki sporcuların lisans alma, burs kazanma, milli takım kadrolarına girme gibi şansları olabiliyor.


Performans Yüzme

Performans yüzme gruplarında, profesyonelliğe adım atmak isteyen yüzücüler bulunuyor. Yüzmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek isteyen sporculara bu gruplarda yer veriliyor. Elbette, performans gruplarına geçiş için belirli bir seviyede yüzebiliyor olmak gerekiyor. Daha önceki kurs süreçlerinde başarı göstermiş olmak önem taşıyor. Antrenör değerlendirmeleri sonucunda uygun bulunan sporcular performans gruplarında yer alabiliyor. Bu gruplarda; 9 yaştan başlayarak 18 yaş ve üzerindeki yüzücülere kadar farklı yaş aralıklarından sporcular bulunuyor.


Yüzme eğitimi aşamaları hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Çekmeköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs kayıtları için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page