top of page
  • çekmeköy yüzme kulübü

Yüzücü Mayosu Seçimi Nasıl Yapılır?

Yüzücü mayosu seçimi nasıl yapılır? Temel yüzme ekipmanları, yüzme sporu için önemli bir noktada bulunuyor. Ekipmanların yüzme performansı üzerinden olumlu ya da olumsuz etki yaratabildiği biliniyor. Bu nedenle; özellikle profesyoneller için ekipman seçimi hassas bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yüzücü mayosu, yüzücü gözlüğü, bone gibi ekipmanlar, temel ekipmanlar arasında sıralanıyor.


Ekipman seçimi yaparken pek çok noktaya dikkate almak gerekiyor. Ekipmanın nerede ve kim tarafından kullanılacağı büyük bir önem taşıyor. Ekipmanlar kullanım alanına göre farklı üretim süreçlerinden geçebiliyor. Farklı biçimlere ve özelliklere sahip olabiliyor. Ekipmanın denizde mi havuzda mı kullanılacağı yapılacak seçimi etkiliyor. Aynı zamanda amatör ve profesyonellerin kullandığı ekipmanlar da farklılık gösteriyor.


Peki; yüzme sporuyla ilgilenenler mayo seçimi yaparken nelere dikkat etmeli? Yüzücü mayosunda hangi özelliklere bakılmalı? Yüzücü mayosu nasıl olmalı?


Yüzücü-Mayosu-Seçimi-Nasıl-Yapılır

Yüzücü Mayosu Seçimi Yaparken Bilinmesi Gerekenler

Yüzücü mayolarının farklı kullanım alanları ve amaçlarına göre tasarlandığından az önce söz etmiştik. Peki; bu ne anlama geliyor? Yüzücü mayoları hangi özellikleri taşıyor, hangi amaçlarla kullanılıyor?


Yüzücü mayoları, antrenman mayoları, yarış mayoları gibi farklı türlerde ve özelliklerde üretiliyor. Bilindiği gibi antrenmanlar, özellikle profesyonel sporcular için önem taşıyor. Profesyonel sporcular vakitlerinin büyük bölümünü antrenmanlarla geçiriyor. Buna yönelik olarak üretilen antrenman mayoları bulunuyor. Bu mayolar, uzun süreli antrenmanlara dayanacak şekilde üretiliyor. Aynı zamanda hızlı kuruma gibi çeşitli özelliklere sahip olabiliyorlar. Böylelikle yüzücüler uzun süren antrenmanlar sırasında bu mayoları rahatlıkla kullanabiliyorlar.


Yüzücü mayosu seçimi yapacaklar için karşımıza çıkan bir başka tür yarış mayoları oluyor. Yarış mayoları ise adından da anlaşılabileceği gibi yarışlar için özel olarak tasarlanıyor. Bu mayolar antrenman mayoları kadar dayanıklı olmasa da farklı özellikle taşıyor. Yarış mayoları sürtünmeyi azaltacak ve sporcuya hız kazandıracak biçimde üretiliyor. Aynı zamanda vücudu sararak hareket kabiliyetini arttırıyor.


Bir diğer mayo türü triatlon mayoları oluyor. Bu mayolar da tıpkı yarış mayoları gibi vücudu saran bir yapıya sahip oluyor. Farklı spor dallarında da kullanılabilecek nitelikte oldukları biliniyor. Beden tercihini doğru yapmak triatlon mayoları için kritik bir noktayı oluşturuyor.


Son olarak Wetsuit adıyla anılan yüzücü mayolarından söz etmek gerekiyor. Bu mayolar genellikle denizde kullanıma uygun olarak biliniyor. Yüzücülerin ve sporcuların vücut ısılarını koruyabilmeleri için farklı malzemelerden üretilen bir mayo türü olarak dikkat çekiyor.


Yüzücü Mayosu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yüzücü mayoları, hem amatör hem de profesyonel yüzücüler tarafından tercih ediliyor. Çünkü, yüzücü mayoları sayesinde havuz ve denizde daha kolay hareket etmek mümkün hale geliyor. Yüzücüler, bu mayolar sayesinde kendilerini havuz içerisinde daha rahat hissediyorlar. Bu durum, hiç şüphesiz ki; yüzme performansını olumlu yönde etkiliyor. Yüzücü mayolarının üretimiyle hedeflenin de tam olarak bu olduğunu söylemek gerekiyor. Yüzücü mayoları, özellikle profesyonellerin en iyi performanslarına ulaşmaları amacıyla tasarlanıyor ve üretiliyor.


Seçim yaparken üretim süreçlerini dikkate almak gerekiyor. Çünkü; mayolar kullanım alanı ve amacına göre farklı biçimlerde tasarlanabiliyor. Kullanılan malzemeler, mayo kesimi gibi pek çok özellik bu doğrultuda belirleniyor. Yüzücü mayosu seçimi yaparken hafif malzemelerden üretilen mayoların tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü böylelikle hareket kabiliyeti artıyor. Bu durum da su içerisinde hız kazanmayı kolaylaştırıyor.


Seçim yaparken dikkate alınacak bir diğer özellik dayanıklılık oluyor. Mayonun suya ve yoğun antrenmanlara karşı dayanıklı olması önem taşıyor. Böylelikle hem mayo daha uzun süre kullanılabiliyor, hem de yüzücünün performansı olumsuz etkilenmiyor.

Mayonun yüzücü için uygun ölçülerde olması bir diğer önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor. Yüzücü için dar ya da bol olan mayolar yüzme performansı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bu nedenle vücut tipine ve ölçülerine uygun mayoları tercih etmek gerekiyor.


Yüzücü mayosu seçimi ve temel yüzme ekipmanları hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Eğitim faaliyetlerine katılmak ve kulübümüzün sunduğu fırsatlardan yararlanmak için Çekmeköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs kayıtları için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Çekmeköy Yüzme Kulübü hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page