top of page
  • çekmeköy yüzme kulübü

Yüzme Teknikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüzme sporu söz konusu olduğunda farklı yüzme teknikleri ön plana çıkabiliyor. Bu noktada; dört temel yüzme tekniğinden bahsetmek gerekiyor. Bu teknikler, serbest, kurbağalama, sırt üstü ve kelebek gibi isimlerle anılıyor. Teknikler çeşitli özellikleriyle ve ince ayrıntılarla birbirinden ayrılıyor. Farklı teknikler farklı durumlarda avantaj sağlayabiliyor. Örneğin; Serbest Yüzme Tekniğinin en çok kullanılan yüzme tekniği olduğu biliniyor. Serbest yüzme tekniği, suda daha hızlı ilerlemeye olanak veriyor. Aynı zamanda daha kolay öğrenilebilen ve daha kolay uygulanabilen bir teknik olarak biliniyor.

Bu noktada antrenman ya da yarışların niteliğine göre farklı yüzme stilleri tercih edilebiliyor. Ayrıca yüzücüler kendilerini farklı tekniklerde daha rahat hissedebiliyor. Bu durum hem amatörler hem de profesyonel sporcular için geçerli oluyor. Peki, yüzme stilleri hakkında neler bilinmesi gerekiyor? Yüzme stilleri hangi özellikleriyle birbirinden ayrılıyor? Nasıl uygulanıyor? Gelin yüzme tekniklerine birlikte göz atalım…


Yüzme-Teknikleri-Hakkında-Bilinmesi-Gerekenler

Yüzme Teknikleri: Serbest Yüzme Tekniği

Yüzme sporu söz konusu olduğunda genellikle akla ilk olarak serbest yüzme tekniği geliyor. Yüzme kurslarına bakıldığında da; serbest yüzme tekniğinin ilk öğretilen tekniklerden biri olduğu görülüyor. Çekmeköy Yüzme Kulübü bünyesinde sunulan kurslarda serbest yüzme tekniğinin dört temel teknik arasında öğretildiği biliniyor. Vücudun su üzerinde paralel olarak konumlandığı bu teknik, en çok kullanılan yüzme tekniklerinden biri oluyor. Suda ilerlemek için ileriye doğru kulaç atılması ve suyun geriye doğru süpürülmesi gerekiyor.

Serbest yüzme tekniğinin aynı zamanda su içerisinde en hızlı ilerlemeye olanak veren tekniklerden biri olduğu biliniyor. Aynı zamanda diğer teknikler için bir temel oluşturduğunu söylemek de mümkün olabiliyor. Diğer yüzme tekniklerini öğrenebilmek için serbest yüzme tekniğinde belirli bir seviyede olmak gerekiyor.


Yüzme Teknikleri: Sırtüstü Yüzme Tekniği

Temel yüzme tekniklerinin arasında yer alan bir diğer teknik sırtüstü yüzme tekniği oluyor. Bu teknik, duruş pozisyonu olarak serbest yüzme stilini andırıyor. Çünkü benzer biçimde vücut suya paralel olarak uzanıyor. Ancak adından da anlaşılacağı gibi bu teknikte suya sırt üstü uzanmak gerekiyor. Su üzerinde duruş ve su içerisinde ilerleme açısından bakıldığında kolay öğrenilen tekniklerden biri olarak görülüyor. Vücut pozisyonu gereği başın sürekli olarak suyun dışında kalıyor olması nefes almayı kolaylaştırıyor. Bu durum; hem amatör hem de profesyoneller açısından avantaj sağlıyor. Kol ve bacakların uyumlu şekilde hareket etmesi suda ilerlemeyi kolaylaştırıyor. Bu anlamda koordinasyon sağlayabilmek sırtüstü yüzmede büyük bir önem taşıyor.


Kurbağalama Yüzme Tekniği

Yüzme teknikleri arasında sıralanan bir diğer teknik kurbağalama yüzme tekniği oluyor. Bu tekniğin öğrenilmesi ve uygulanmasının diğerlerine oranla daha zor olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu noktada; kurbağalama yüzme tekniğinde kendini geliştirmek isteyenlerin profesyonel destek almaları tavsiye ediliyor. Çekmeköy Yüzme Kulübü, teknik öğrenim gruplarında bu tekniğin öğretilmesi ve uygulanmasına da yer veriyor. Bu teknikte; su içerisinde ilerleme sağlamak için el ve ayakların koordineli biçimde daireler çizmesi gerekiyor. Bu dairesel hareketler ile su içerisinde hareket etmek mümkün oluyor. Bu stilde kendini geliştirmek isteyenlerin sürekli ve düzenli şekilde antrenman yapmaları tavsiye ediliyor.


Kelebek Yüzme Tekniği

Son olarak kelebek yüzme tekniğinden söz etmek gerekiyor. Kelebek yüzme tekniği öğrenilmesi ve uygulanması en zor teknik olarak görülüyor. Bu stili uygularken, doğru nefes tekniğinin kullanılması kritik bir önem taşıyor. Aynı zamanda kol ve bacak koordinasyonunun sağlanması son derece önemli bir noktayı oluşturuyor. Kelebek yüzme tekniğinde kendini geliştirmek isteyenlerin mutlaka profesyonellerden destek alması gerekiyor. Antrenmanları aksatmamak bir diğer önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Yüzme Teknikleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüztarafından sunulan fırsatlardan yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kurs kayıtları için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page