top of page
  • çekmeköy yüzme kulübü

Temel Yüzme Teknikleri Nelerdir?

Temel yüzme teknikleri yüzme sporu denildiğinde hemen herkesin ilk aklına gelen dört yüzme tekniğini tanımlıyor. Serbest, kurbağalama, sırt üstü ve kelebek stilleri temel teknikler arasında yer alıyor. Bu dört temel yüzme tekniğinin öğretilmesi yüzme kurslarının kapsamı içerisinde önemli bir noktada bulunuyor. Kursiyerler adaptasyon sürecini tamamladıktan ve su üzerinde durma gibi beceriler edindikten sonra yüzme tekniklerine geçiş yapıyor.

Temel yüzme tekniklerinin her birinin farklı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bazı teknikleri öğrenmek pek çok kişi için daha kolay olabiliyor. Bazı tekniklerin inceliklerinin öğrenilmesi ise kursiyerleri daha fazla zorlayabiliyor. Bunun kişiden kişiye değişen bir durum olduğunu söylemek de yanlış olmuyor. Bu anlamda özellikle sporcuların kendine en uygun yüzme tekniğini bulması gerekiyor.


Temel-Yüzme-Teknikleri-Nelerdir

Temel Yüzme Teknikleri Konusunda Kendinizi Geliştirin!

Çekmeköy Yüzme Kulübü bünyesinde de kurs süreci bu şekilde ilerliyor. Kursiyerler başlangıç ve teknik öğrenim olmak üzere seviyelerine göre farklı gruplara ayrılıyorlar. Başlangıç seviyesinde kursiyerlerin suya alışma sürecine odaklanılıyor. Suyun üzerinde rahatça durabilmeleri sağlanıyor. El, ayak ve nefes koordinasyonuna yönelik temel egzersizlere yer veriliyor. Teknik öğrenim gruplarında ise bu dört temel tekniğinin öğretilmesi ve geliştirilmesi esas alınıyor. Kursiyerler temel yüzme tekniklerine dair detayları öğreniyorlar. Dört teknikte de kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.

Peki; bu dört temel yüzme tekniği hakkında neler bilmek gerekiyor? Hangi yüzme teknikleri daha hızlı öğreniliyor? Bu teknikler sporculara ne gibi faydalar sağlıyor?


Temel Yüzme Teknikleri Hakkında Detaylar

Temel yüzme tekniklerinin serbest, kurbağalama, kelebek ve sırt üstü olarak sıralandığını ifade etmiştik. Elbette her bir yüzme tekniği farklı bir öğrenme sürecini içeriyor. Her bir yüzme tekniğine dair farklı detaylar bulunuyor. Gelin bu yüzme tekniklerinin ayrıntılarına birlikte göz atalım… Serbest Yüzme Tekniği

Serbest yüzme tekniği, tüm tekniklerin temeli olarak nitelendiriliyor. Yüzmeye başlayanlar için ilk öğrenilen yüzme tekniği de genellikle serbest yüzme tekniği oluyor. Özellikle kurs programlarında serbest yüzme tekniğine öncelik veriliyor. Vücudun suya paralel olarak uzandığı bu teknikte kollar öne bacaklar geriye doğru konumlanıyor. Kollar ileriye doğru uzatılarak ve geriye çekilerek kulaç atılıyor. Bu sırada ayak vuruşlarından yardım alınıyor. Böylelikle su içerisinde ilerlemek mümkün oluyor. Özellikle uzun mesafe antrenmanlarında serbest yüzme tekniğini kullanmak faydalı oluyor.


Kurbağalama Yüzme Tekniği

Kurbağalama yüzme tekniği, temel yüzme teknikleri arasında anılan bir diğer teknik oluyor. Bu teknikte kol ve bacaklar ileriye doğru değil yanlara doğru hareket ediyor. Kol ve bacaklar aynı anda vücudun iki yanına doğru açılıyor. Ardından yeniden toparlanıyor. Kol ve bacaklar su içerisinde daire çiziyormuş gibi hareket ettiriliyor. Bu sayede su içerisinde ilerleme sağlanıyor. Kurbağalama yüzme tekniğinin vücudun paralel olduğu yüzme stillerinden tamamen farklı bir tarzı olduğu söylenebiliyor.


Kelebek Yüzme Tekniği

Kelebek yüzme tekniği diğer tekniklere göre birçok kişi için daha zorlayıcı olabiliyor. Kulaçlar ve ayak vuruluşları senkronize olarak gerçekleşiyor. Kulaç atarken omuz genişliğinde açılan kollar baş üzerinden öne doğru atılıyor. Kelebek yüzme tekniğinin en çok efor sarf edilen yüzme tekniklerinden biri olduğu biliniyor.


Sırt Üstü Yüzme Tekniği

Son olarak sırt üstü yüzme tekniğinden söz etmek gerekiyor. Sırt üstü yüzme tekniği vücudun suya paralel pozisyon aldığı bir başka teknik olarak biliniyor. Bu yönüyle serbest yüzme tekniğiyle benzerlik gösteriyor. Ancak bu teknikte suda sırt üstü ilerleniyor. Kollar geriye doğru atılıyor, ayaklar senkronize biçimde vuruluyor. Bu sayede suda yol almak mümkün oluyor. Bu teknik, hızlı ve kolay öğrenilebilen yüzme tekniklerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Temel yüzme teknikleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Çekmeköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içeriklerimiz hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page