top of page
  • çekmeköy yüzme kulübü

Yüzmek Boy Uzatır Mı?

Yüzmek boy uzatır mı? Birçok spor dalının boy uzamasını olumlu etkilediği biliniyor. Yapılan pek çok bilimsel araştırma da bunu gösteriyor. Bazı spor dallarının bu anlamda daha etkili sonuçlar verdiği görülüyor. Yüzme bu spor dallarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüzmenin yanı sıra; basketbol ve voleybol boy uzamasını etkileyen spor dalları arasında sıralanıyor. Hentbol da bu sporlardan bir diğeri olarak ilk sıralarda yer alıyor.


Elbette boyun uzamasında farklı faktörler etkili oluyor. Genetik faktörler bunların başında geliyor. Genetik faktörler boy uzamasını %75 gibi büyük bir oranda etkiliyor. %25’lik oranda ise doğru beslenme, günlük aktiviteler, düzenli uyku ve spor faaliyetleri yer alıyor. Özellikle boy uzamasının hızlandığı ergenlik döneminde sporla ilgilenmek önem taşıyor. Yüzme, basketbol, voleybol gibi spor branşları; kas ve kemik gelişimini olumlu etkiliyor. Düzenli yapılan antrenmanlar ve kullanılan teknikler boyun daha fazla uzamasına katkıda bulunuyor.


Peki; yüzmenin boy uzaması üzerinde nasıl bir etkisi var? Yüzme sporu neden tercih edilmeli? Nasıl bir yüzme programı ile boy uzamasına katkıda bulunulabilir?


Yüzmek-Boy-Uzatır-Mı

Yüzmek Boy Uzatır Mı? Yüzmenin Boy Uzaması Üzerinde Nasıl Bir Etkisi Var?

Yapılan araştırmalar yüzmenin boy uzaması üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Elbette bunun için düzenli olarak yüzmek ve belirli bir yüzme programına bağlı kalmak gerekiyor. Yüzme sporunun suda, yani yerçekimsiz bir ortamda yapıldığı biliniyor. Yerçekimsiz ortamda vücut üzerindeki baskının azaldığı biliniyor. Böylelikle, kasların, eklemlerin ve kemiklerin rahatlaması söz konusu oluyor. Omurga üzerindeki basıncın azalması, omurganın uzayarak gelişmesini sağlıyor. Kas ve kemiklerin uzayarak gelişmesi, boyun daha fazla uzaması anlamına geliyor.


Yüzme boy uzamasının yanı sıra; sağlıklı kas ve kemikler için de etkili bir spor olarak biliniyor. Yüzme sporu ile erken yaşta tanışan kişilerin kas ve kemik problemleri ile karşılaşma ihtimali düşünüyor. Bu nedenle erken yaşlarda ve özellikle ergenlik döneminde yüzme sporuyla ilgilenilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bununla birlikte; yetişkinlerin bile düzenli yüzme ile 1 – 2 cm uzayabileceği biliniyor.


Yüzmek Boy Uzatır Mı? Hangi Yüzme Teknikleri Boyun Uzamasını Sağlıyor?

Yüzmenin boyun uzamasına katkı sağladığını birçok araştırma gösteriyor. Peki; hangi yüzme teknikleri daha etkili oluyor. Yüzme sporu söz konusu olduğunda dört temel yüzme tekniğinden söz etmek gerekiyor. Bunlar; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek yüzme teknikleri olarak sıralanıyor. Aslında dört yüzme tekniğinin de boyun uzaması konusunda önemli etkileri olduğunu söylemek mümkün. Daha doğru bir ifadeyle yüzme için yapılan tüm çalışmalar boy uzamasına katkı sağlayabiliyor.

Ancak; bazı tekniklerin bu noktada daha etkili olduğu düşünülüyor. Serbest yüzme tekniği bunlardan biri oluyor. Suya paralel olarak uzanmak ve ileriye doğru kulaç atmak omurganın esnemesini ve uzamasını sağlıyor.


Öne çıkan bir diğer teknik ise kurbağalama yüzme oluyor. Bu teknikte kullanılan kol ve bacak salınımları vücudun esnemesini sağlıyor. Bu esnada omurganın da esniyor olması boyun uzamasına yardımcı oluyor. Ancak tekniği doğru biçimde uygulamak önem taşıyor. Bunun için profesyonel destek alınması tavsiye ediliyor. Çekmeköy Yüzme Kulübü, kurs programlarıyla yüzme öğrenmek ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenleri destekliyor.


Yüzmek boy uzatır mı?” sorusunu sizin için yanıtlamaya çalıştık. Yüzme ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz; web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kurs faaliyetlerine katılmak ve kulübümüzün sunduğu fırsatlardan yararlanmak için Çekmeköy Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs kayıtları için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page